Теории за полета - Страница 24


К оглавлению

24

- Доктор Петрович, мога ли да ви попитам нещо, което изобщо не е свързано със случая?

Разбира се.

- Вашите изследвания - докъде ще ни отведат?

Петрович пусна ключовете в скута си и отново взе чашата с кафе.

- Съзнавате ли, че вие сте първият човек, който ми задава този въпрос?

- Не дадохте ли вчера пресконференция?

- Тягостно, нали? Вече никой не се интересува от познанието. Може и да съм изобретил нещо, което да разплита самата тъкан на пространство-времето, и някой мудак ще каже, че това е отегчително.

Даниълс го погледна над ръба на чашата.

- А изобретили ли сте го?

Петрович побутна очилата си нагоре.

- Трудно е да се каже. Аз... вижте какво, уравненията на Еканоби-Петрович се опитват да обяснят как функционира вселената. Това, че успях да покажа, че сме способни да променяме местното гравитационно поле на един предмет, е пътепоказател, ала всъщност разполагаме само с едно от решенията на изключително сложна функция, която би могла да има - и ще има - многобройни приложения.

- Но вие работите върху останалите.

- Ще започна да работя, ала от понеделник сутринта не съм пипвал нищо. Ще се върна към работата си, когато ситуацията престане да е такъв пиздец. Но аз не отговорих на въпроса ви. Когато работите с това... нещо - Пиф го определи като един вид скулптура, - започвате да осъзнавате какво ще стане, когато махнете целия камък, от който нямате нужда. Убеден съм, че мога да създам работещ космически двигател, който не само ще ни отведе до други планети, но и до други звезди. Освен това във всеки атом се крие енергия, огромно количество. А ние можем да се сдобием с нея само ако се завърнем към ядрения синтез, който след Армагедон изпадна в немилост. - Той повдигна глава и сви рамене. - Ако разполагам с десетина години и никой не се опитва да ме убие, ще го направя.

Даниълс не отвърна нищо. Само примигна и си допи кафето, опитвайки се да преглътне заедно с него и новата информация.

Петрович остави чашата си на бюрото и вдигна картонената кутия. Поставеното върху нея растение се поклати и пусна на пода едно дълго, сбръчкано листо.

- Достатъчно време ви изгубих. По-добре ме заведете до изхода.

Двамата се спуснаха заедно с асансьора - Петрович го направи с неохота -и се озоваха във фоайето, което беше пълно с влизащи и излизащи изискано облечени политици и администратори и още по-изискано изглеждащи офицери на ИВМ, издокарани в сивите си униформи.

Петрович се чудеше как ли се е чувствал Чейн, когато е идвал тук всяка сутрин и първо е заставал пред скенера за ретината. Дали се е чудил как е стигнал дотук, или просто го е приел като своята житейска орис?

Маделин беше права. Той не харесваше Чейн. Но познаваше толкова малко хора, че усещаше болезнено загубата на дори един от тях.

- Как ще се приберете у дома? - попита Даниълс. - Мога да уредя някой да ви откара.

- Няма проблем - отвърна Петрович. - Ще ме вземат.

- Късмет - каза Даниълс, - във всичко.

- Да. - Метрозоната се разпадаше, с ИВМ или без тях. Единственото, което им оставаше, беше късметът. - И на вас.

Той излезе през въртящата се врата, мина покрай охраната и излезе на улицата. До тротоара спря една голяма кола и без да забавя крачка, Петрович отвори задната врата и хвърли кутията на седалката. Саксията с юка се разклати. Докато сядаше, той я хвана да не падне, след което се обърна и затвори вратата. Колата вече беше потеглила.

- Взе ли го? - попита Григорий.

- Взех каквото имаше. Може да не е достатъчно, но все е нещо.


10.


Откакто звездата на Ошикора изгоря за една нощ, Марченко тихомълком успя да си възвърне позициите. Край на живота в домиките - украинецът вече разполагаше със светли, топли офиси и секретарки в стил „СССР", облечени в строги костюми и чорапогащи с ръбове.

Една от тях отвори вратата на Петрович и го покани вътре. Парфюмът й му подейства толкова разсейващо, че не забеляза слабата Валентина, която тихо седеше в ъгъла на стаята.

Марченко се извърна от прозореца и червената петолъчка, забодена на ревера му, проблесна под лъчите на ниското зимно слънце.

- А, момчето ми, радвам се да те видя.

- Да. С изненада установявам, че чувствата ни са взаимни. - Петрович му подаде растението в саксия, което носеше. - Подарък от Хари Чейн.

- Доста е посърнало. Почти като теб. Доста си, както се казва, ошмулен? -Той хвана саксията с дебелите си пръсти и се замисли за предишния й собственик. - Лоша работа, навсякъде лоша работа.

Зад Петрович се появи Григорий, който носеше картонената кутия. Остави я на тъмното дървено бюро на Марченко; поне някои неща си оставаха същите.

- Благодаря ти, Олга - каза Марченко на чакащата секретарка. - Погрижи се никой да не ни безпокои.

Тя се обърна и се отдалечи, потропвайки с високите си токчета, а вратата се затвори тихо зад гърба ?.

- Олга? - попита Петрович.

- Не е истинското й име, но е добро съветско име. Те всичките са Олга, да? - Той се изкиска, но Петрович не беше в настроение за смях. -Познаваш ли Тина?

- Да. Последния път, когато я видях, взривяваше разни неща.

- Много е умна. Тя ще ни помогне да огледаме онова, с което разполагаме. Устните на Валентина се разтеглиха за миг в иронична усмивка.

- Другарят Марченко ми каза, че имате проблеми с американците.

Петрович разкъса тиксото, което залепяше капака на кутията.

- Те убиха Чейн. Едва не убиха и мен. Иска ми се да съм няколко крачки пред тях, когато решат да ме подгонят отново.

- И вероятността това да се случи е голяма? - попита тя.

24